Българската организация за верификация на лекарствата взе участие в 16-тата Национална конференция по болнична фармация, Пловдив 2022

Шестнадесетата Национална конференция по болнична фармация се състоя от 7 до 9 октомври 2022 г. в хотел „Империал“, гр. Пловдив. Темата на събитието беше „Лекарствоснабдяването на лечебни заведения – проблеми, възможности и решения“. В програмата бяха включени също новости в лечението на редица заболявания, второто национално състезание за студенти „Стани болничен фармацевт“, както и третият мастър клас по клинична фармация на тема „Внедряване на клинични фармацевтични услуги при лечението на диабет“.

Във втората научната сесия на форума госпожа Илиана Паунова, Изпълнителен директор на БОВЛ, изнесе лекция на тема «Практически аспекти на верификацията на лекарствата в България». Участниците бяха запознати с показателите за прилагане на Директивата за борба с фалшифицираните лекарства в Европа и България, законовите задължения на аптеките да проверяват показателите за безопасност на лекаствените продукти и изоставането на българските потребители по отношение на изискването за дезактивиране на Уникалния идентификационен код. Госпожа Паунова представи практически примери за управлението на сигналите в Системата за верификация на лекарствата, анализирани бяха различните видове сигнали и причините за генерирането им.

Лекцията бе проследена с голямо внимание от аудиторията. Участниците проявиха особено висок интерес към конкретните примери за технически грешки и потенциални фалшификации, зададени бяха редица въпроси за необходимите действия от страна на болничните аптеки. Обсъдена беше и необходимостта от регламентиране на процеса за управление на карантинирани при верификация опаковки на лекарствени продукти.

В конференцията взеха участие над 200 болнични фармацевти от цялата страна, представители на болнични заведения, здравните институции, студенти, производители, дистрибутори и други специалисти в сферата на здравеопазването.

Тук можете да видите презентацията на г-жа Паунова.


Публикувана

в

от

Етикети: