Българската организация за верификация на лекарствата взе участие в 17-тия ежегоден форум Български фармацевтични дни, 21-23 юни, Варна 2024

Седемнадесетото издание на ежегодния форум, Български фармацевтични дни, се състоя в «Двореца на културата и спорта» във Варна от 21 до 23 юни, 2024 г. Традиционно свързано с Еньовден, професионалният празник на фармацевтите в България, това най-значимо събитие в календара на Българския фармацевтичен съюз се проведе под надслов «По вълните на познанието към нови хоризонти».

По време на официалното откриване, кметът на Варна Благомир Коцев поздрави фармацевтите и им пожела лични и професионални успехи, като засвидетелства своята признателност към техния труд, с който ежедневно гарантират здравето на хората.

В рамките на богатата научна програма на форума бяха изнесени презентации за новостите в Националната здравноинформационна система, НЗОК контрола и информационната сигурност. Лекцията на г-жа Илиана Паунова, Изпълнителен директор на БОВЛ, беше на тема «Оперативна съвместимост на Системата за верификация на лекарствата с НЗИС за лекарствените продукти, заплащани от НЗОК».

Участниците бяха запознати с промените в ЗЛПХМ, относно дигитализацията и информационната свързаностна системите в здравеопазването, както и с елементите от процеса на верификация на лекарствата във връзка с изискванията в ЗЛПХМ за интегриране на системите в здравеопазването. С примери от скорошни трансакции с опаковки на скъпоструващи лекарствени продукти в аптеки от различни населени места у нас, г-жа Паунова представи хронологията и възможните нарушения, в резултат на които се генерира съответен сигнал до Изпълнителната агенция по лекарствата. Показани бяха също отговори на конкретни запитвания от аптеки, както и препоръки за работа със Системата за верификация.

Презентациите на НЗОК, БОВЛ и Информационно обслужване бяха съпроводени с оживена дискусия и множество въпроси от ежедневната практика.

Над 1000 участници проследиха с интерес програмата на форума Български фармацевтични дни 2024. Освен фармацевтичното съсловие, в него веха участие и представители на държавните институции, академичната общност, студенти, производители, дистрибутори, представители на български и международни организации, както и много специалисти в сферата на здравеопазването.                                             

 В рамките на събитието тържествено бяха връчени наградите на Българския фармацевтичен съюз за продукти на годината на БФС, Магистър-фармацевт на годината и Регионална фармацевтична колегия на годината.

Тук можете да видите презентацията на г-жа Паунова.


Публикувана

в

от

Етикети: