Участие на БОВЛ в 16-тия ежегоден форум Български фармацевтични дни

Българската организация за верификация на лекарствата взе участие в най-значимото събитие в календара на Българския фармацевтичен съюз, 16-тият ежегоден форум Български фармацевтични дни 2023. Форумът е традиционно свързан с Еньовден, професионалният празник на фармацевтите в България и се проведе под надслов «Възможност за развитие». В него участва фармацевтичното съсловие, както и представители на държавните институции, академичната общност, студенти, производители, дистрибутори, представители на български и международни организации, както и много специалисти в сферата на здравеопазването.                                             

В научната пленарна сесия на форума г-жа Илиана Паунова, Изпълнителен директор на БОВЛ, изнесе лекция на тема «Актуални аспекти на верификацията на лекарствата в България». Участниците бяха запознати с показателите от мониторинговия доклад на EMVO за прилагане на Директивата за борба с фалшифицираните лекарства в Европа и България, като беше обърнато специално внимание на ниското ниво от едва 50% на отписване на отпуснатите лекарства в аптеките у нас. Показани бяха данните за генерираните сигнали в Системата за верификация, голямата част от които, над 80%, са в резултат на технически грешки в скенерите и аптечните системи.

Г-жа Паунова представи също промените в Наредба 39 за добрата дистрибуторска практика и с редица практически примери проследи процеса на карантиниране и управление на сигналите, като подчерта важността на верификацията и отписването на лекарствата в защита на българските пациенти. Лекцията беше съпроводена с оживена дискусия и множество въпроси от ежедневната практика.

Над 850 участници проследиха с интерес програмата на форума Български фармацевтични дни. В рамките на събитието тържествено бяха връчени наградите на Българския фармацевтичен съюз за Магистър фармацевт на годината, Регионална фармацевтична колегия на годината, различни категории лекарствени и нелекарствени продукти.

Тук можете да видите презентацията на г-жа Паунова.


Публикувана

в

от

Етикети: